Odabir veličine razmaka među pločicama

Share

Odabir razmaka između pločica je važan dio postavljanja pločica. Vjerujte mi – želite izabrati ispravne veličine razmaka između pločica prije nego što počnete svoj ​​projekt. Korištenje odstojnika (PVC križića za pločice) pomoći će da Vam da bilo koji uzorak ili dizajn ostane ravan kada stavite svoje ​​pločice i dobit ćete točno željeni razmak.

Veličina razmaka između pločica je bitna. Upotreba križića za određeni razmak pločica će pomoći da zadržite željeni izgled i kvalitetu. Križići će također pomoći da Vaš projekt bude ravan na kraju. Morate odreditri razmak pločica, prije nego što počnete rezanje ili polaganje svojih ​​pločica. To je važno kako bi se osiguralo da  pločice na rubu sobe ili zida nisu mali komadići koji će promijeniti izgled vašeg željenog dizajna. Ako se odlučite ne koristiti odstojnike i idete na sreću, to bi moglo uništiti izgled cijele sobe i vaše fuge neće biti niti približno ravne.

PVC odstojin za pločcePrilikom odabira odstojnika veličina prostora odredit će veličinu razmaka tj. fuga. Standardni razmaci se kreću od 2 do 5 milimetara. Najčešće korišteni križići su oni od 3 mm. Postoji razlog zašto se ove veličine su najčešće koristi. Naime, oni imaju tendenciju da daju pločicama lijep proporcionalni izgled nakon što se dovrši polaganje i fugiranje.

Također, veličina pločica i izgled koji želite, odredit će u konačnici veličinu odstojnika koje ćete kupiti. Tu zapravo ne postoji specifično pravilo da se određena veličina razmaka mora koristiti za određene pločice. Ako imate pločce 25×25 cm, želite koristiti odstojnik koji bi odgovarao da prostorija poslije najbolje izgleda i da nemate male komadiće na kraju uza zid.

Odabir najboljih odstojnika za pločice može biti vrlo jednostavan, ako znate nekoliko trikova, primjerice ako se postavljaju pločice na relativno neravnom podu koji se neće popreavljati prije popločavanja želite izabrati velike odstojnike. Naime neće moći 100% srediti da pločice budu u idealnoj horizontalnoj ravnini, a velikom fugom ćete vizualno izbrisati te greške.

Držači razmaka dolaze u različitim vrstama i stilovima. Izvorni razmak je križ od plastike koji možete naći u bilo kojoj željezariji. Svi odstojnici su izrađeni od materijala koji se može prati i ponovno upotrijebiti, kao što je plastika.

Kada se postavljaju keramičke pločice, porculanske pločice, kamen ili mramor, želite pronaći fugu koja najbolje odgovara vašim pločicama. Fuge ima u mnogo različitih boja i brandova koliko hoćete. Ako ste u potrazi za toplim izgledom na podu kupaonice, a postavljate porculanske pločice, možete odabrati tamniju boju za fugir masu. Ako koristite porculanske pločice u većoj sobi možete odabrati svjetliju boju za fuge nego što je boja pločica, a to će omogućiti vaša soba izgleda vizualno veća.

Funkcionalna svrha fugir mase je zatvoriti prostor između pločica tako da se čvrsto zajedno drže. To će spriječiti vodu i prljavštinu da ne ulaze između pločica.

Možete koristiti nove moderne stilove, tako da oderete vrlo velike pločice kao što je 45×45 pločica i koristiti malu fugu. To će dati podu i kući suvremeni, moderni izgled. Ako koristite male 10×10 pločice možete odabrati veće fuge, pa neće izgledati staromodno kao nekadašnje male pločice bez fuge.

Kada konačno izaberete veličine razmaka među pločicama, trebate biti svjesni da će vaša pločica i fuga zahtijevati redovito održavanje. Trebali bi oprati ​​pločice i fugu jednom godišnje i popuniti eventualne rupe s fugir masom.

Share