Mogu li se pločice postavljati na podlogu od drva?

Share

Odgovor na ovo pitanje je ukratko da, iako također treba imati na umu da postoje alternativna rješenja. Neki profesionalni keramičari koristite mort i mrežicu za pripremu takve podloge. Ovo je dobra navika, a stariji profesionalci obično to vole tako napraviti, ali zahtijeva puno vještine i vremena.

I, naravno, nemojte zaboraviti da pločica može biti instaliran na betonu bez ovakve pripreme. Što je definitivno bolje rješenje dugoročno. Ako je izvedivo.

Ako razmišljate da postavite keramičke pločice, mozaik ili kamen na podloge od drva kao što su iverica, blažujka, razne panel ploče, šperploče i slično, važno je znati da je keramičke obloge moguće teoretski postaviti na gotovo sve podloge. Naravno uz upotrebu određenih ljepila i impregnacija. Stručna osoba, u ovom slučaju keramičar-oblagač, mora procijeniti kvalitetu i vrstu podloge i prema tome će pristupiti sa odgovarajućim materijalima i tehnikama.

Najbitnija je konzistencija podloge, jer ako nije dobra ppiprema, ne može Vam nitko pomoći i možda će trebati podići podlogu tako da se stavi glazura na pod. To je najsigurnije rješenje, no nije uvijek primjenjivo.

pločice na kuhinjskoj radnoj površiniNaime ako želite postaviti pločice na radnu površinu (kao što je na fotografiji) tu morate jako dobro procijeniti i napraviti dobru pripremu inače se sve može raspasti za nekoliko godina.

Ako se odlučite da ipak morate preko drvene podloge postavljati pločice (zbog visine poda), shvatiti ćete da će Vam ako ste uradi sam majstor trebati barem trostruko više vremena nego ako to obavlja profesionalac. Ovo ni mnogi kermaičari ne rade redovito, pa možda ipak ovkve poslove njima prepustiti ili se barem posavjetovati s njima.

Share