Bušenje keramičkih pločica

Share

Bojite li se bušiti keramičke pločice na zidu jer mogu ispucati ili ih možete izgrepsti? Iako sam keramičar, sjećaj se da sam i ja bio malo u strahu prvi put kada sam to radio. Pomisao da ću morati pronaći istu takvu pločicu u trgovini i zamijeniti uništenu pločicu, jer sam je uništio s bušilicom, je bila pomalo zastrašujuća. Ne brinite, ipak to nije ni približno tako teško kao što izgleda i ako slijedite nekoliko jednostavnih pravila vaše keramičke pločice nakon bušenja trebale bi biti sasvim u redu. Bušenje rupe u keramičkim pločicama nije tako teško kao što se može činiti.

bušenje pločicaKada bušite keramičke pločice pobrinite se da koristite bušilicu koja ima promjenjivu kontrolu brzine, koja se može postaviti da rotira vrlo sporo. Bušilice manje snage su podobne za ovu namjenu.

Morate koristiti svrdlo s tvrdim vrhom za bušenje po keramici. Svrdla za metal nisu podobna za ovu namjenu jer ne mogu izbušiti kroz tvrdu površinsku glazuru pločica. U uradi sam trgovinama možete naći podobna svrdla. ako niste sigurni posavjetujte se s prodavačima, oni su obično vrlo stručni u takvim trgovinama.

Uzmite dva komada samoljepljive traka te ih zalijepite na keramičku pločica u ‘X’ uzorak, na mjesto gdje želite zabušiti pločicu. To će pomoći da se zaustavi klizanje svrdlo po skliskoj površini keramičkih pločica kod bušenja. Koristite bušilici s varijabilnom brzinom i počnite vrlo polako dok ne probijete površinsku glazuru. Volim bušiti vrlo polako do kraja ponekad ako nisam siguran da će dobro ispasti.

Kada osjetite da je svrdlo dotaklo zid budite oprezni pa usporite bušenje kako bi se osigurao čistu izlaz na stražnjoj strani pločice. Kada ste probišili skroz kroz pločicu,  promijeniti svrdlo i upotrijebite prikladno za materijal na koji je postavljan pločica. Vjerojatno će trebati ili svrdlo za beton ili rjeđe za drvo ili metal.

Kada bušim rupu u keramičkim pločicama, ja osobno gotovo nikada ne bušim malu rupu za vođenje. No  znam da  neki ljudi savjetuju da to učinite. Volim biti vrlo opreznan i početi bušenje vrlo sporo kako bi bili sigurni da sam točan i da ne skrenem sa zacrtane rupe. Iznimka je ako su baš velike rupe u pitanje, no to je uistinu rijedak slučaj.

Share