Odabir veličine razmaka među pločicama

Share

Odabir razmaka između pločica je važan dio postavljanja pločica. Vjerujte mi – želite izabrati ispravne veličine razmaka između pločica prije nego što počnete svoj ​​projekt. Korištenje odstojnika (PVC križića za pločice) pomoći će da Vam da bilo koji uzorak ili dizajn ostane ravan kada stavite svoje ​​pločice i dobit ćete točno željeni razmak.

Veličina razmaka između pločica je bitna. Upotreba križića za određeni razmak pločica će pomoći da zadržite željeni izgled i kvalitetu. Križići će također pomoći da Vaš projekt bude ravan na kraju. Morate odreditri razmak pločica, prije nego što počnete rezanje ili polaganje svojih ​​pločica. To je važno kako bi se osiguralo da  pločice na rubu sobe ili zida nisu mali komadići koji će promijeniti izgled vašeg željenog dizajna. Ako se odlučite ne koristiti odstojnike i idete na sreću, to bi moglo uništiti izgled cijele sobe i vaše fuge neće biti niti približno ravne.

PVC odstojin za pločcePrilikom odabira odstojnika veličina prostora odredit će veličinu razmaka tj. fuga. Standardni razmaci se kreću od 2 do 5 milimetara. Najčešće korišteni križići su oni od 3 mm. Postoji razlog zašto se ove veličine su najčešće koristi. Naime, oni imaju tendenciju da daju pločicama lijep proporcionalni izgled nakon što se dovrši polaganje i fugiranje.

Također, veličina pločica i izgled koji želite, odredit će u konačnici veličinu odstojnika koje ćete kupiti. Tu zapravo ne postoji specifično pravilo da se određena veličina razmaka mora koristiti za određene pločice. Ako imate pločce 25×25 cm, želite koristiti odstojnik koji bi odgovarao da prostorija poslije najbolje izgleda i da nemate male komadiće na kraju uza zid.

Odabir najboljih odstojnika za pločice može biti vrlo jednostavan, ako znate nekoliko trikova, primjerice ako se postavljaju pločice na relativno neravnom podu koji se neće popreavljati prije popločavanja želite izabrati velike odstojnike. Naime neće moći 100% srediti da pločice budu u idealnoj horizontalnoj ravnini, a velikom fugom ćete vizualno izbrisati te greške.

Držači razmaka dolaze u različitim vrstama i stilovima. Izvorni razmak je križ od plastike koji možete naći u bilo kojoj željezariji. Svi odstojnici su izrađeni od materijala koji se može prati i ponovno upotrijebiti, kao što je plastika.

Kada se postavljaju keramičke pločice, porculanske pločice, kamen ili mramor, želite pronaći fugu koja najbolje odgovara vašim pločicama. Fuge ima u mnogo različitih boja i brandova koliko hoćete. Ako ste u potrazi za toplim izgledom na podu kupaonice, a postavljate porculanske pločice, možete odabrati tamniju boju za fugir masu. Ako koristite porculanske pločice u većoj sobi možete odabrati svjetliju boju za fuge nego što je boja pločica, a to će omogućiti vaša soba izgleda vizualno veća.

Funkcionalna svrha fugir mase je zatvoriti prostor između pločica tako da se čvrsto zajedno drže. To će spriječiti vodu i prljavštinu da ne ulaze između pločica.

Možete koristiti nove moderne stilove, tako da oderete vrlo velike pločice kao što je 45×45 pločica i koristiti malu fugu. To će dati podu i kući suvremeni, moderni izgled. Ako koristite male 10×10 pločice možete odabrati veće fuge, pa neće izgledati staromodno kao nekadašnje male pločice bez fuge.

Kada konačno izaberete veličine razmaka među pločicama, trebate biti svjesni da će vaša pločica i fuga zahtijevati redovito održavanje. Trebali bi oprati ​​pločice i fugu jednom godišnje i popuniti eventualne rupe s fugir masom.

Share

Odabir pravih pločica za kuhinju

Share

Ako planirate kuhinju preuređivati onda ste vjerojatno razmišlja li o pločicama. Bilo da ste planirali popločan pod ili nešto drugo, važno je da dobro razmislite prije kupnje, tako da dobijete točno ono što želite. Bacite pogled na ove savjete koji će vam pomoći kupiti prave kuhinjske pločice z Vas

1. Odlučite gdje želite pločice

Većina ljudi odluči se za popločan pod u svojim kuhinjama i često odabiru popločiti zid koji bi se mogao zamrljati radi lakšeg održavanja, ali jeste li znali da se također možete koristiti pločice na svojoj radnoj površini? Prije nego što počnete renoviranje napravite plan i odlučiti gdje je najbolje mjesto za pločice. Dobra ideja da se donesete doma uzorke ako Vam ih hoće dati ili posuditu u trgovini, tako da možete dobiti jasniju sliku o tome kako  će pločice koje ste odabrali izgledati u vašoj kuhinji. Imajte na umu keramičke pločice mogu biti sklone pucanja pa nisu idealne, ako mjesto pripreme hrane mjesta često koristite. Naravno da ih možete zamijeniti za 5-10 godina, ali to uzmite u obzir jer je lakše zamijeniti drvenu površinu nego postavljati pločice ponovo na šank.

2. Odaberite svoje materijale

Postoji toliko mnogo različitih pločica koje možete izabrati, uključujući keramiku, kamen, porculan, pa čak i staklene pločice. U principu je više uobičajeno za materijale kao što su staklo i porculan da se koriste na zidovima i kamenu ili keramici za podove, ali ima puno drugih materijala (ako imate veći budžet) koji bi mogli dati vašoj kuhinji jedinstven izgled. Možete čak i pokušati dizajniranje vlastitih pločice dodati osobni dodir na prostoru. Možete dizajnirati pločice na internetu kod nekih proizvođača uz određenu cijenu.

3. Postavite proračun

Neke vrste pločica mogu biti prilično skupe, ali to je obično zato što izgledaju tako dobro i trjati će do kraja Vašeg života. Ako želite stvarno dobru kuhinju u koju ćete godinama biti zaljubljenie onda je ulaganje u visoko kvalitetne materijala koje će trajati obavezno. S druge strane, ako imate ograničen budžet morate vagati između izgleda, kvalitete i cijene pločica.

4. Uzmite u obzir Vaš životni stil

Prije nego što se odlučite na pločice, vjerujte – želite uzeti u obzir svoj ​​životni stil. Ako volite kuhati puno ili ako Vam se obiteljski život najvećim dijelom odvija u kuhinji i blagovaoni, onda je dobra ideja da odaberete izdržljivije i trajnije pločice koje će podnijeti veći promet. Ako je vaša kuhinja prometna treba odabrati pločice koje je lako čistiti i tamnije boje koje ne pokazuju svaki djelić prljavštine.

5. Izaberite živahne boje za zid

Iako je najbolji izbor trajnosi kada je riječ o podnim pločicama, zidovi s udruga priča. Postoji tona dizajna i materijala koje možete izabrati, tako da možete osigurati da imate jedinstveni prostor.

Zaključak

Vaša kuhinja je restoran za vaše ljubljene. Članovi kućanstva  često će ući iz dvorišta ili garaže ravno u kuhinju .Dakle , vaše istraživanje prije toga će osigurati da odaberete savršenu kuhinjski pod i za izgled i za funkciju .“Izdržljiv i da se lako čisti“, dva su ključna čimbenika pri odabiru odličnog poda za svoju kuhinju.Kad je u pitanju izdržljivost i jednostavnost čišćenja, keramičke pločice definitivno odnose pobjedu . Osim što su vrlo pristupačna , ima ih  u beskrajnim bojama , veličinama, oblicima i s raznim uzorcima. To su opcije koje će vam pomoći stvoriti izgled koji želite . Možda ćete morati dodati prostirku radi udobnosti i kako bi se zaštitili od ozljeda pri mokrom podu.

Nemojte prestati osvajati prijatelje s detaljima u kući, pogotovo kada smo stvorili neke korisne savjete za pregled! Radije  nam se obratite ,s povjerenjem,  za dodatnu pomoć i savjete pri odabiru kako kuhinjskih podova, tako i svih ostalih podnih i zidnih obloga…

Share

Kako postaviti pločice rodbini?

Share

Zanimljivo pitanje. U principu kad ste majstor, najgore je postavljati rodbini jer ne smijete pogriještit niti malo, i morate napraviti zabadava ili za nižu cijenu. Obično upola+troškovi.

Evo moj brat kupio je stan i treba ga urediti. Sve pločice će trebati zamijeniti i postaviti skroz nove. Bit će dosta posla jer je teško reći kakva je podloga – vjerojatno će je trebati ravnati nakon skidanja postojećih pločica, pa će trebati dosta vremena da se sve to obavi “kak se spada”.

Inače izabrane keramičke pločice su od Gorenja, serija “Ema” u jednobojnoj morsko zelenoj podnoj verziji (postavljat će se dijagonalno) i dvobojnoj kombinaciji zidova s bordurama i s pločicama koje će imati intarzije (male slikice). Iako su same pločice, i podne i zidne, 55 kuna/m2, svaka bordura je 40 kuna i svka pločic s intarzijama košta oko 50 kuna.

Pokušao sam naći na internetu fotografije tih pločica, ali ih nema (ni kod Gorenja). Kad počnem postavljati dodat ću ovdje fotogafije i napraviti “update” ovog posta

Update

Teško radim pa se nisam sjetio dodati napredak radova. Sada je sredina ožujka. Sve živo sam porušio što se srušiti dalo. Čak sam uspoio postaviti zidne pločice u kuhinji. Zanimljiv izbor. Od našeg proizvođača pločica Modus Kermike. Pločice su “Broccato Bianco” (i pod će isto biti). Možete skinuti njihov katalog ovdje http://www.keramika-modus.hr/katalozi-k-23

Mnogi me pitaju gdje se može kupiti te pločice. Imate najmanje dva izbora. Jedan je Pevec, a derugi je Kodrić Silex (koji je u stvari produžena ruka Modus Kermaike – vlasnik je isti). Njihova trgovina nalazi se preko puta zatvora u Remetincu. Imaju i u Samoboru trgovinu (nema pojma gdje točno), malo guglajte i naći ćete njihov sajt.

Share

Mogu li se pločice postavljati na podlogu od drva?

Share

Odgovor na ovo pitanje je ukratko da, iako također treba imati na umu da postoje alternativna rješenja. Neki profesionalni keramičari koristite mort i mrežicu za pripremu takve podloge. Ovo je dobra navika, a stariji profesionalci obično to vole tako napraviti, ali zahtijeva puno vještine i vremena.

I, naravno, nemojte zaboraviti da pločica može biti instaliran na betonu bez ovakve pripreme. Što je definitivno bolje rješenje dugoročno. Ako je izvedivo.

Ako razmišljate da postavite keramičke pločice, mozaik ili kamen na podloge od drva kao što su iverica, blažujka, razne panel ploče, šperploče i slično, važno je znati da je keramičke obloge moguće teoretski postaviti na gotovo sve podloge. Naravno uz upotrebu određenih ljepila i impregnacija. Stručna osoba, u ovom slučaju keramičar-oblagač, mora procijeniti kvalitetu i vrstu podloge i prema tome će pristupiti sa odgovarajućim materijalima i tehnikama.

Najbitnija je konzistencija podloge, jer ako nije dobra ppiprema, ne može Vam nitko pomoći i možda će trebati podići podlogu tako da se stavi glazura na pod. To je najsigurnije rješenje, no nije uvijek primjenjivo.

pločice na kuhinjskoj radnoj površiniNaime ako želite postaviti pločice na radnu površinu (kao što je na fotografiji) tu morate jako dobro procijeniti i napraviti dobru pripremu inače se sve može raspasti za nekoliko godina.

Ako se odlučite da ipak morate preko drvene podloge postavljati pločice (zbog visine poda), shvatiti ćete da će Vam ako ste uradi sam majstor trebati barem trostruko više vremena nego ako to obavlja profesionalac. Ovo ni mnogi kermaičari ne rade redovito, pa možda ipak ovkve poslove njima prepustiti ili se barem posavjetovati s njima.

Share

Bušenje keramičkih pločica

Share

Bojite li se bušiti keramičke pločice na zidu jer mogu ispucati ili ih možete izgrepsti? Iako sam keramičar, sjećaj se da sam i ja bio malo u strahu prvi put kada sam to radio. Pomisao da ću morati pronaći istu takvu pločicu u trgovini i zamijeniti uništenu pločicu, jer sam je uništio s bušilicom, je bila pomalo zastrašujuća. Ne brinite, ipak to nije ni približno tako teško kao što izgleda i ako slijedite nekoliko jednostavnih pravila vaše keramičke pločice nakon bušenja trebale bi biti sasvim u redu. Bušenje rupe u keramičkim pločicama nije tako teško kao što se može činiti.

bušenje pločicaKada bušite keramičke pločice pobrinite se da koristite bušilicu koja ima promjenjivu kontrolu brzine, koja se može postaviti da rotira vrlo sporo. Bušilice manje snage su podobne za ovu namjenu.

Morate koristiti svrdlo s tvrdim vrhom za bušenje po keramici. Svrdla za metal nisu podobna za ovu namjenu jer ne mogu izbušiti kroz tvrdu površinsku glazuru pločica. U uradi sam trgovinama možete naći podobna svrdla. ako niste sigurni posavjetujte se s prodavačima, oni su obično vrlo stručni u takvim trgovinama.

Uzmite dva komada samoljepljive traka te ih zalijepite na keramičku pločica u ‘X’ uzorak, na mjesto gdje želite zabušiti pločicu. To će pomoći da se zaustavi klizanje svrdlo po skliskoj površini keramičkih pločica kod bušenja. Koristite bušilici s varijabilnom brzinom i počnite vrlo polako dok ne probijete površinsku glazuru. Volim bušiti vrlo polako do kraja ponekad ako nisam siguran da će dobro ispasti.

Kada osjetite da je svrdlo dotaklo zid budite oprezni pa usporite bušenje kako bi se osigurao čistu izlaz na stražnjoj strani pločice. Kada ste probišili skroz kroz pločicu,  promijeniti svrdlo i upotrijebite prikladno za materijal na koji je postavljan pločica. Vjerojatno će trebati ili svrdlo za beton ili rjeđe za drvo ili metal.

Kada bušim rupu u keramičkim pločicama, ja osobno gotovo nikada ne bušim malu rupu za vođenje. No  znam da  neki ljudi savjetuju da to učinite. Volim biti vrlo opreznan i početi bušenje vrlo sporo kako bi bili sigurni da sam točan i da ne skrenem sa zacrtane rupe. Iznimka je ako su baš velike rupe u pitanje, no to je uistinu rijedak slučaj.

Share

Postavljanje keramičkih pločica na linoleum

Share

Keramičke pločice mogu se postaviti na mnoge materijale. Ali da li će postavljanje keramičkih pločica preko linoleuma biti problem? To je dobro pitanje, a odgovor je … ovisi!

Vjerojatno najvažniji korak u uspješnom postavljanju pločica je priprema podloge – površine preko koje će pločice biti položene. Uštedite vrijeme i novac pravilnom pripremom podloge, tako da je čvrsta i pravog materijala. Podloga mora biti ravna, čvrsta, glatka i čista. Postavite pločicu preko gipke površine, i možete očekivati probleme. Svaki korak će uzrokovati pucanje ljepila, a možda će čak puknuti pločice.

Postavljanje keramičkih pločica na linoleumMožete postaviti pločice preko raznih površina uključujući linoleum ili vinil. Pločice su također postavljenje često preko starih pločica, drvenih podova, opeke i knaufa. Dokle god je površina ravna, čvrsta, glatka i čista možete ju iskoristiti za poglogu. Ali neke površine se moraju odgovarajuće pripremiti i mora se upotrijebiti odgovarajuće ljepilo. Prodavač pločica može Vam često pomoći u tim odlukama.

Keramička pločica preko linoleuma je u redu ako je podloga glatka i čvrsto na mjestu. Određene vrste linoleumskih podova su napravljenje s jastučićima, tako da će se savijati. Ovi podovi neće biti dobri za polaganje pločica. Ovakav pod treba zacementirati ili ga maknuti.

Budite pažljivi pri uklanjanju starih elastičnih podova. Stari podovi sadržavali su azbest, što je naravno opasnost po zdravlje ako se vlakna ispuste u zrak. Jedini način da saznamo da li pod sadrži azbest je da su ga testiramo. No najbolji način je pretpostaviti da sadrži azbest, i postaviti pločice preko poda. Ako je pod labav, samo ga treba pokriti s šperločom ili zacementirati.

Postavljanje pločica preko linoleuma može biti odlično rješenje uz pravilnu pripremu i prava ljepila. Nakon što imate dobru podlogu, polaganje pločica je baš kao i na bilo koji drugi pod. To je često najbolji način da pokriju stariji elastični podovi.

Share

Čišćenje kuhinjskih podnih pločica na jednostavan način

Share

Čišćenje i održavanje pločica kuhinjskog poda ponekad postaje obeshrabljujući zadatak, jer vlasnici kuće ne znaju kako kvalitetno očistiti i oprati pločice. Kuhinjski pod zahtijeva redovito čišćenje i povremeno pranje jer na njega prije ili kasnije padne sve što se koristi u kuhinji. Svakim korakom također donosite prašinu i prljavštine koje čine pločice još više prljavima. Trebalo bi pomesti pod u kuhinji nakon kuhanja svakog obroka i oprati pod svaka dva tjedna. Za metenje poda, možete koristiti mekaniju metlu, a za pranje možete koristiti običnu toplu vodu. Redovitim pranjem i svakodnevnim metenjem možete vaš pod učiniti blještavo čistim.

Podne pločice za kuhinjuKad se pak pločice dosta uprljane, izbjeljivač s kiskom je najbolje rješenje jer nije otrovan i neće oštetiti boju pločica. Ovim se načinom možete riješiti tvrdokornih mrlja. Napravite otopinu izbjeljivača i poplavite vaše kuhinjski pod s tom otopinom. Ostavite nekih petnaest minuta prije pranja poda sa čistom vodom. Otopina će razmočiti sve mrlje i prašinu u petnaestak minuta. Brisanje mrlja i uklanjanje prašine nakon tog postupka će biti vrlo lako.

Moderne pločice zahtijevaju manje čišćenja zato što su vrlo otporne na vlagu, prašinu i razne prljavštine. Također mogu izdržati veća opterećenje, temperatura i otporne su na abraziju. Kada je u pitanju čišćenje poda, trebali staviti fokus na čišćenje linije fuge jer se tu prikupiti više prašine i prolivenih tekućina nego na samim podnim pločicama. Izbjeljivač s kisikom kao rješenje preporuča se za čišćenje podnih pločica jer također čisti i fuge. Ako nemate vremena ili ne želite potrošiti novac na izbjeljivač, možete pripremiti otopinu od toplu vodu i soli.

Prilikom postavljanja kuhinjskih pločica, trebalo bi napraviti fuge svjetlije boje, tako da možete vidjeti mrlje. Tamne fuge će sakriti mrlje. Kuhinjske podne pločice moraju konstantno biti čiste, inače će postati savršeno plodno tlo za razne bolesti, klice i bakterije. Čišćenje kuhnjskih podnih pločica nije težak zadatak, ai neće Vam uzeti previše vremena.

Share